Zelfassesment

SWOT-analyse

Aan de hand van een SWOT-analyse kunnen kwaliteiten, valkuilen, kansen en bedreigingen in kaart worden gebracht. Hierdoor kan worden bepaald welke aspecten goed gaan en welke meer aandacht nodig hebben (Scharwächter, 2023). Hieronder in de tabel heb ik een SWOT-analyse ingevuld om zo inzicht te krijgen in mijn persoonlijke kwaliteiten en ontwikkelpunten.

In de SWOT-analyse zijn verschillende kwaliteiten naar voren gekomen, waaronder oprechtheid/eerlijkheid, doorzettingsvermogen, gedrevenheid, discipline, consequent handelen en goede communicatieve vaardigheden. Tijdens mijn afgelopen stages heb ik van collega's en werkbegeleiders positieve feedback ontvangen dat zij deze kwaliteiten bij mij vinden passen. Ik ben een harde werker die weet van aanpakken, en ik ben ervan overtuigd dat deze eigenschappen van grote waarde zullen zijn in mijn toekomstige vakgebied als kinderverpleegkundige. Om in dit vakgebied uit te blinken, moet ik mezelf voortdurend blijven ontwikkelen en streven naar de beste versie van mezelf. Dit betekent dat ik een leven lang zal blijven leren, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Mijn kwaliteiten zullen mij hierbij ondersteunen en motiveren. Ik ben vastbesloten om deze eigenschappen verder te ontwikkelen door scholingen/trainingen te blijven volgen, door te leren van ervaringen van collega's, door regelmatig te reflecteren op mijn eigen handelen en door openstaan voor feedback van anderen.

Ook mijn valkuilen zijn in de SWOT-analyse naar voren gekomen, waaronder de neiging om controle te willen houden, eigenwijsheid en bewijsdrang. Deze valkuilen vormen vooral voor mezelf een obstakel. Mijn streven om alles perfect te doen kan veel stress veroorzaken. In mijn toekomstige vakgebied als kinderverpleegkundige kan dit nadelig zijn omdat het kan leiden tot overbelasting en verminderde effectiviteit in een omgeving die juist flexibiliteit en samenwerking vereist. Om deze valkuilen aan te pakken, ben ik vastbesloten om betere stressmanagementvaardigheden te ontwikkelen en regelmatig in gesprek te blijven met mijn coach van school. In het afgelopen half jaar ben ik al met mijn coach aan de slag gegaan, en dit traject zal ik zeker voortzetten. Door bewust om te gaan met deze valkuilen en actief te werken aan verbetering, zal ik niet alleen mijn eigen welzijn bevorderen, maar ook de kwaliteit van zorg die ik aan mijn patiënten bied optimaliseren.

Bedrijfsrollen van Belbin

Het teamrolmodel van Belbin is een sociaal-psychologisch model dat inzicht biedt in de talenten en valkuilen van teamleden. Het model onderscheidt negen verschillende teamrollen, elk met specifieke kenmerken en bijdragen binnen een team. Door deze rollen te begrijpen, kunnen teams effectiever samenwerken en hun prestaties optimaliseren. Bovendien biedt het model inzicht in de talenten en valkuilen van individuen (Belbin Nederland, 2024). Na het afleggen van een online test kwamen twee teamrollen naar voren die bij mij passen: de Bedrijfsman en de Monitor.

De eerste rol, die van de Bedrijfsman (ook bekend als de Organisator of Uitvoerder), is praktisch ingesteld, systematisch, gedisciplineerd en weet beleid om te zetten in concrete acties. Deze aanpakker werkt efficiënt en doelgericht, kwaliteiten die cruciaal zijn in de kinderverpleegkunde, waar gestructureerd werken en het omzetten van beleid in concrete acties essentieel zijn voor het leveren van goede zorg. Mijn ontwikkelpunten als Bedrijfsman omvatten echter de neiging om controle te willen houden en moeite met het delegeren van taken, wat kan leiden tot overbelasting. Ik herken mijzelf goed in de rol van Bedrijfsman, en deze ontwikkelpunten en kwaliteiten sluiten perfect aan bij de SWOT-analyse die ik eerder heb opgesteld. Om dit te verbeteren, wil ik betere stressmanagementvaardigheden ontwikkelen en regelmatig in gesprek blijven met mijn coach van school.

Ook kan ik mij vinden in de tweede rol als Monitor, die situaties op een afstandelijke en kritische manier benadert. Als Monitor ben ik analytisch, rationeel, bedachtzaam, gereserveerd en objectief. In de kinderverpleegkunde is het belangrijk om situaties kritisch te kunnen evalueren en weloverwogen beslissingen te nemen. Een ontwikkelpunt bij deze rol is echter dat een te kritische en afstandelijke benadering kan leiden tot beslissingsvertraging. Om dit aan te pakken, wil ik leren balanceren tussen kritisch denken en snelle besluitvorming. Dit kan ik bereiken door deel te nemen aan workshops over besluitvorming in de gezondheidszorg en door hiermee aan de slag te gaan tijdens diensten samen met mijn werkbegeleider.

De kwaliteiten van zowel de Bedrijfsman als de Monitor zijn zeer waardevol in mijn toekomstige vakgebied als kinderverpleegkundige. De praktische en doelgerichte aanpak van de Bedrijfsman helpt bij het uitvoeren van zorgplannen en het efficiënt organiseren van dagelijkse werkzaamheden. De analytische en objectieve benadering van de Monitor is cruciaal voor het evalueren van patiëntinformatie en het maken van weloverwogen beslissingen in zorgsituaties. Door deze kwaliteiten te ontwikkelen en mijn valkuilen aan te pakken, zal ik in staat zijn om de hoogste kwaliteit van zorg te bieden aan de kinderen. 

Keuze interne workshops en externe activiteiten

Op basis van mijn zelfassessment heb ik mijn sterke punten en ontwikkelpunten in kaart gebracht. Mijn sterke punten omvatten oprechtheid, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, gedrevenheid, discipline, consistent handelen, goede communicatieve vaardigheden, en een praktische, efficiënte en doelgerichte aanpak. Mijn ontwikkelpunten zijn onder andere de neiging tot control behoefte, eigenwijsheid, bewijsdrang, vertraging in besluitvorming en moeite met het delegeren van taken. Om mijn ontwikkeling te bevorderen, heb ik gekozen voor externe activiteiten die gericht zijn op het versterken van mijn vaardigheden en het aanpakken van mijn ontwikkelpunten. Ik zal meelopen met een medisch maatschappelijk werker op de kinder-IC van het Sophia Kinderziekenhuis en met een verpleegkundige op de gynaecologie- en urologieafdeling van het Erasmus MC.

Het meelopen met een medisch maatschappelijk werker op de kinder-IC biedt mij de mogelijkheid om inzicht te krijgen in hoe professionals in een emotioneel geladen en veeleisende omgeving hun werkdag structureren. Deze ervaring zal mij helpen beter om te gaan met stress en emotionele belasting, wat mijn eigen stressmanagementvaardigheden kan versterken. Daarnaast biedt het meelopen met een verpleegkundige op de gynaecologie- en urologieafdeling waardevolle lessen in besluitvorming en delegatie. Door te observeren hoe ervaren verpleegkundigen beslissingen nemen en verantwoordelijkheden verdelen, kan ik leren hoe ik mijn eigen besluitvormingsproces kan versnellen en hoe ik taken efficiënter kan delegeren.

Beide ervaringen zullen ook bijdragen aan mijn communicatieve vaardigheden. Het observeren van de interacties van deze professionals met patiënten en collega's zal mij helpen mijn eigen communicatieve benadering te verbeteren.

Daarnaast zal ik deelnemen aan verschillende interne activiteiten, waaronder de workshops 'Verslavingszorg', 'Coachen en Leiderschap', en 'Belang van het Kind'. Mijn keuze voor de workshop 'Belang van het Kind' is gericht op het uitbreiden van mijn kennis over ambulante zorg voor kinderen. Deze kennis is relevant voor mijn rol als HBO-V-student in het Sophia Kinderziekenhuis, waar ik vaak langdurig zieke kinderen ontmoet die ook ambulante zorg nodig hebben. Door mijn expertise in dit domein te vergroten, kan ik mijn kwaliteiten in praktische, efficiënte en doelgerichte zorg verder inzetten.

Ik heb ook gekozen voor de workshop 'Coachen en Leiderschap' omdat mijn ontwikkelpunten liggen bij vertraagde besluitvorming en het delegeren van taken. Deze workshop biedt me de kans om te leren hoe ik deze uitdagingen kan aanpakken en welke kwaliteiten ik kan inzetten om mijn leiderschapsvaardigheden te verbeteren.

Ten slotte zal ik de workshop 'Verslavingszorg' volgen. Aangezien ik regelmatig te maken krijg met ouders met een verslavingsachtergrond, wil ik mijn beperkte kennis over verslaving uitbreiden. Deze workshop zal mijn communicatieve vaardigheden verder versterken, zodat ik effectiever kan omgaan met ouders die met verslaving kampen en hen beter kan ondersteunen in hun situatie.

Naam: Vere Schilder

Studentnummer: 1025613

Klas: 23-OVK-320
 

Cursuscode: OVK32LLL01


Datum: 26-08-2024

Mogelijk gemaakt door Webnode Cookies
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin